Последната промена е направена на:
21 мај 2019 во 12:31 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Работилница - Ризично базирана супервизија во осигурувањето
Понеделник, 07 Ноември 2011 00:00

RMwsАСО во соработка со УСАИД – проектот Партнери за финансиска стабилност (PFS) организираше дводневна работилница на тема Ризично базирана супервизија во осигурувањето, која се одржа во х. Холидеј Ин на 3 и 4 ноември 2011 г.

Работилницата произлезе врз основа на заклучоците на конференцијата (Предизвици во хармонизирањето на домашната регулатива и супервизија на осигурувањето со регулативата и праксата на Европската Унија) одржана во Охрид, 30-31 мај 2011 г.

Предавачи на работилницата беа Holly Bakke (USAID PFS), Nóra Kiss (HFSA - Унгарија), Tanja Buhlmann (Германија - BaFin), Ivana Petrović (Србија – Народна банка на Србија) and Alma Qamo (Албанија – консултант на Светска банка).

На работилницата присуствуваа над 50 учесници, претставници на надзорните тела за осигурување од Албанија, Босна и Херцеговина, Бугарија, Македонија, Молдавија, Србија, Унгарија, Хрватска  и Црна Гора.

Учесниците, во текот на работилницата, имаа можност да слушнат искуства на земји кои се во различни фази на употребата на ризично базираната супервизија, тргнувајќи од земјите во регионот кои немаат или имаат недоволно развиена регулаторна рамка за овој тип на супервизија, па сè до земјите во ЕУ кои се подготвуваат за имплементацијата на директивата 2009/138/EC (Солвентност II).

Целта на работилница беше практична: учесниците да изработат писмо до менаџментот во кое ќе се наведат потребните чекори со цел воведување на ризично базираната супервизија во осигурувањето.

 
Одбележување на две годишнина на Агенцијата за супервизија на осигурување
Вторник, 01 Ноември 2011 00:00
Агенцијата за супервизија на осигурувањето ја одбележа двегодишнината од своето постоење со пригодна свеченост која се одржа во хотелот Стоун Бриџ, Скопје. На овој свечен настан беа поканети високи државни претставници, претставници од осигурителната индустрија и...
Повеќе...
 
Посета на претставници на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ)
Вторник, 18 Октомври 2011 00:00
Претставници на Меѓународниот монетарен фонд (ММФ) ја посетија Агенцијата за супервизија на осигурување. На работната средба која се одржа на 18 октомври, 2011 година бeше анализирана моменталната состојба на пазарот на осигурување во Република Македонија.

Исто така...
Повеќе...
 
Одржана регионална средба
Понеделник, 17 Октомври 2011 00:00
Во периодот од 10-11 октомври, 2011 година во Тирана се одржа втората регионална средба на супервизорите од регионот. Оваа средба беше иницирана на завршницата на првиот регионален состанок во април,2011 година кој се одржа во Виена.

Организатор и домаќин на средбата беше...
Повеќе...
 
Организиран еднодневен семинар на тема техники и можности за инвестирање и управување со портфолио
Среда, 21 Септември 2011 00:00
Агенцијата за супервизија на осигурување организираше еднодневен семинар на тема техники и можности за инвестирање и управување со портфолио.

Семинарот се одржа на 14ти септември, од 10 до 14 часот, во просторите на Стопанската комора на Македонија. Претседателот на...
Повеќе...
 
Конференција на ЕВРОПА РЕ, “Развој на пазарите за осигурување од невреме и катастрофални ризици во Југоисточна Европа: Од концепт до реалност”
Среда, 19 Октомври 2011 00:00
Првата регионалната конференција на ЕВРОПА РЕ, "Развој на пазарите за осигурување од невреме и катастрофални ризици во Југоисточна Европа: Од концепт до реалност", се одржa во х.Гранит, Охрид, од 12 до 15 октомври 2011 година.

Конференцијата беше заеднички организирана од...
Повеќе...
 
Информации за спроведување на Стручен испит потребен за добивање дозвола за работа како овластен актуар
Понеделник, 17 Октомври 2011 00:00
Агенцијата за супервизија на осигурување ги информира сите заинтересирани лица дека со почеток од 1 ноември 2011 година, во времетраење од 2 (две) години, ќе организира обука за актуари по чие посетување и успешно полагање на испитите, кандидатите ќе може да се здобијат со...
Повеќе...
 
Регионална конференција: Развој на пазарите за осигурување од невреме и катастрофални ризици во Југоисточна Европа: Од концепт до реалност
Четврток, 06 Октомври 2011 00:00
 

Првата регионалната конференција на ЕВРОПА РЕ насловенa Развој на пазарите за осигурување од невреме и катастрофални ризици во Југоисточна Европа: Од концепт до реалност ќе се одржи во х.Гранит, Охрид, од  12 до 15 октомври 2011 година.

Агенцијата за супервизија на...
Повеќе...
 
Донесени Годишниот извештај за работењето на АСО и Годишниот извештај за осигурителниот пазар во РМ за 2010 година
Среда, 29 Јуни 2011 00:00

Советот на АСО на редовна седница одржана на 27.06.2011 година го донесе Годишниот извештај за работењето на АСО и Годишниот извештај за осигурителниот пазар во РМ за 2010 година

 
« ПочетокПред11121314151617181920СледноКрај »

Страница 17 од 21

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување