Последната промена е направена на:
10 декември 2018 во 11:04 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Прес конференција за промоција на новото осигурување во земјоделството подржано од Европа Ре
На 15 септември, 2014 година во Скопје се одржа прес конференција за промоција на новото осигурување во земјоделството, подржано од Европа Ре друштво за реосигурување одговорно за имплементирање на програмата за осигурување од ризици од катастрофи и временски неприлики - Southeastern Europe Catastrophe Risk Insurance Facility (SEEC CRIF).

Претседателот на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурувањето, г.Климе Попоски имаше свое обраќање при што изрази огромно задоволство од промовирањето на новиот производ за индексно осигурување на остварени приноси од посеви во Македонија, наменет за продажба преку домашните друштвата за осигурување, а развиен од страна на Европа Ре.
Притоа, искажа задоволство од пристапот што го имаше Европа Ре во креирањето на новиот производ во кој се вградени најнапредни технологии за управување со ризици, применети се високи стандарди за акредитација на домашните друштвата за осигурување преку кои ќе се продаваат полисите а со тоа е направена и најдобра понуда за реосигурување што влева дополнителна сигурност во функционирањето на целиот систем. Тоа претставува дополнителна гаранција дека осигурениците ќе бидат фер и навремено обесштетени доколку нивните посеви претрпат штети под влијание на временските непогоди.

Во име на Агенцијата за супервизија на осигурување, како регулаторно тело на осигурителниот сектор, тој истакна комплетна поддршка за процесот на воведување на новиот осигурителен производ притоа истакнувајќи дека Агенцијата значително придонесе во неговото креирање. На овој начин, во рамки на својата мисија за развој на пазарот на осигурување, Агенцијата активно се вклучи во креирање соодветни услови и амбиент за понатамошен развој на осигурувањето во земјата што во континуитет треба да придонесе за раздвижување на економскиот развој и просперитет и благосостојба на граѓаните.

Претседателот на Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурувањето, г.Климе Попоски даде објаснување за производот укажувајки дека индексираното осигурување на остварени приноси од посеви е познат модел во светот кој за првпат ќе биде применет во РМ. Тоа е уникатен пристап во осигурувањето во земјоделство преку кој сите земјоделци на ниво на една општина се третираат подеднакво. Клучната новина во пристапот е во делот на исплатите на отштетните побарувања кои ќе се вршат автоматски, наместо како досега со примена на теренска проценка на штети и загуби на поединечни парцели. На ваков начин, дополнително се поедноставува целиот процес и значително се добива на квалитет при исплата на штети, со што земјоделците добиваат дополнителна сигурност. Нагласи дека според направени истражувања, регионот на Југоисточна Европа, во кој припаѓа Македонија, е еден од...
 
Информација за реализирани настани во организација на Агенцијата за супервизија на осигурување
Во периодот од 2 до 5 јуни 2014 година Агенцијата за супервизија на осигурување (АСО) се јави како организатор и домаќин на повеќе настани од регионално и меѓународно значење за супервизијата на осигурувањето. На настаните присуствуваа вкупно 81 претставници и учесници од...
 
Испит за осигурителни брокери 13.05.2014
Агенцијата за супервизија на осигурување  ги информира лицата кои се пријавиле на обука и испит за осигурителни брокери, и тоа:

Испит за  осигурителни брокери ќе се спроведе на 13.05.2014 година  во просториите на Европски Универзитет со почеток во 15:30 часот...
 
Испит за застапници на осигурување 12 и 13.05.2014
Агенцијата за супервизија на осигурување  ги информира лицата кои се пријавиле на обука и испит за застапници во осигурување, и тоа:

Испит за  застапници во осигурување ќе се спроведе на 12.05.2014 година  во просториите на Европски Универзитет со почеток во 15:30 часот...
 
ПРВА ОБУКА НА АКРЕДИТИРАНИ ЗАСТАПНИЦИ ЗА ПРОДАЖБА НА ПРОИЗВОДИ ЗА ОСИГУРУВАЊЕ ОД ЗЕМЈОТРЕС ПОДДРЖАНИ ОД ЕВРОПА РЕ
 

   Реализацијата на новата пазарна инфраструктура на системот за осигурување од ризици од природни катастрофи и временски непогоди, создаден и поддржан од Европа Ре – специјализирано друштво за реосигурување од природни катастрофи со седиште во Цуг, Швајцарија...
 
« ПочетокПред12345678910СледноКрај »

Страница 4 од 12

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување