Последната промена е направена на:
21 јануари 2019 во 13:20 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Организиран дводневен семинар со тема “Управување со ризици кај претпријатијата”
Среда, 01 Декември 2010 13:05

slika_ajupa   Во интерес на пратење на современите трендови во управувањето со ризиците, Агенцијата за супервизија организираше дводневен семинар со тема “Управување со ризици кај претпријатијата” - An Overview of Enterprise Risk Management (ERM). Семинарот се одржа на 24ти и 25ти ноември, од 09 до 13 часот, на Европскиот универзитет Скопје. Претседателот на Советот на експерти на Агенцијата, г. Климе Попоски, ја отвори средбата и им посака добредојде на учесниците. На семинарот присуствуваа актуари, порфолио менаџери, како и претставници од секторите за финансии на друштвата за осигурување.

   Предавач на овој семинар беше реномираниот проф. Thomas A. Aiuppa, Ph.D., CPCU, од Colorado State University, Соединети Американски Држави.

   Семинарот беше организиран со цел да го промовира значењето на концептот на ERМ, во контекстот на системскиот пристап, во кој е потребно е да се одредат односите меѓу поединечните ризици за да се оцени ефектот на ризикот на портфолиото, како особено значајна проблематика во осигурителната индустрија.

 
Одржана работна средба на тема "Практичната примена на Европскиот извештај за сообраќајни незгоди во РМ"
Вторник, 23 Ноември 2010 15:41
На иницијатива на Агенцијата за супервизија на осигурување, на ден 22 ноември, 2010 година во седиштето на Агенцијата, се оддржа работна средба на тема “Примената на Европскиот Извештај за сообраќајни незгоди во Република Македонија”.

 

На средбата присуствуваа...
Повеќе...
 
АСО рамноправна членка на IAIS
Четврток, 04 Ноември 2010 11:05
         Во периодот од 27-29 Октомври, 2010 година Меѓународната Асоцијација на осигурителни супервизори (ИАИС). ја оддржа 17-тата годишна Конференција. Домаќин на овој традиционален настан беше Регулаторното финасиско тело на Дубаи. На оваа Конференција се...
Повеќе...
 
Објавен е правилник за минималните стандарди за пресметка на техничките резерви
Петок, 15 Октомври 2010 13:33

Правилникот  за минималните стандарди за пресметка на техничките резерви кој ги содржи најновите изменини дополненија можете да го превземете тука

 
Посета на Амбасадорот Ерван Фуере во седиштето на Агенцијата за супервизија на осигурување
Четврток, 30 Септември 2010 10:42
Во среда, 29 септември 2010 година (во 11:00 часот) специјалниот претставник на Европската Унија и шефот на Делегацијата Амбасадорот Ерван Фуере ја посети Агенцијата за супервизија на осигурување.

Посетата од страна на Амбасадорот е со цел поблиско запознавање со...
Повеќе...
 
Обука за осигурутелни брокери - Прва група 25 - 27.11.2010 и 3 - 4.12.2010
Четврток, 18 Ноември 2010 13:33
Објавен е списокот на кандидати од првата група за Обука за вршење осигурително брокерски работи.

Истиот можете да го превземете тука.   

Обуката ќе се изведува во просториите на Европски универзитет - Скопје
(Бул. “Климент Охридски” 68 – Скопје) ...
Повеќе...
 
АСО учествуваше на годишната конференција “Перспективи на осигурителниот пазар на Република Македонија”
Среда, 03 Ноември 2010 11:39
Во периодот од 6-8 Октомври, 2010 година Националното Биро за осигурување ја оддржа втората годишна Конференција од областа на осигурувањето на тема “Перспективи на осигурителниот пазар на Република Македонија”. На овој настан присуствуваа голем број...
Повеќе...
 
Почеток на обуката за застапници
Петок, 15 Октомври 2010 09:34
На 14.10.2010 година со почеток во 14 часот, во просториите на Европски Универзитет,  Агенцијата започнa со спроведување на првата обука за застапници во осигурувањето.

Обуката беше отворена од страна на Претседателот на Советот на експерти на Агенцијата кој им посака...
Повеќе...
 
Потпишан меморандум за соработка со Регулаторното тело за финансиски пазар на Австрија
Вторник, 28 Септември 2010 09:34
На ден 22 септември, 2010 година, во Виена, во седиштето на Регулаторното тело за финансиски пазар на Австрија, Агенцијата за супервизија на осигурување на Република Македонија ја продлабочи соработката со Австрискиот регулатор, со потпишување на Меморандум за...
Повеќе...
 
« ПочетокПред111213141516171819СледноКрај »

Страница 17 од 19

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување