Последната промена е направена на:
19 април 2019 во 07:59 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Издадена нова дозвола за вршење работи на осигурување на живот
Понеделник, 27 Декември 2010 15:21

Агенцијата за супервизија на осигурување издаде нова дозвола за вршење работи на осигурување на живот-основано ново друштво за осигурување

 

Врз основа на одредбите од Законот за супервизија на осигурување („Службен весник на Република Македонија бр. 27/2002, 84/2002, 98/2002, 33/2004, 88/2005, 79/2007, 08/2008, 88/2008, 56/2009 и 67/2010), Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување донесе Решение со кое се издава дозвола за вршење на работи на осигурување на Акционерското друштво за осигурување ВИНЕР Лајф-Виена Иншуренс Груп Скопје.

 

Како основач на новото друштво за осигурување на живот се јавува реномираната OСИГУРИТЕЛНА ГРУПАЦИЈА ВИЕНА (VIENNA INSURANCE GROUP Wiener Städtische Versicherung AG), Schottenring 30, A- 1010 Wien, од Република Австрија.

 

Новото Акционерско друштво за осигурување ВИНЕР Лајф-Виена Иншуренс Груп е лоцирано на адреса бул. „Митрополит Теодосиј Гологанов“ бр.28/1 Скопје.

 

Со издавање на новата дозвола, бројот на друштвата за осигурување кои вршат работи на осигурување во рамки на групата на живот се зголеми за уште едно друштво и на осигурителниот пазар во Република Македонија во моментот  дејствуваат вкупно три друштва за осигурување на живот.

 
Потпишан меморандум за соработка меѓу АСО и МАПАС
Вторник, 21 Декември 2010 09:33
На 14 декември 2010 година, Агенцијата за супервизиуја на осигурување (АСО) и Агенцијата за супервизија на капитално финанасираното пензиско осигурување (МАПАС) потпишаа Меморандум за соработкиа.
Меморандумот како еден вид законска рамка го уредува начинот на соработка...
Повеќе...
 
Одржана работна средба на тема "Практичната примена на Европскиот извештај за сообраќајни незгоди во РМ"
Вторник, 23 Ноември 2010 15:41
На иницијатива на Агенцијата за супервизија на осигурување, на ден 22 ноември, 2010 година во седиштето на Агенцијата, се оддржа работна средба на тема “Примената на Европскиот Извештај за сообраќајни незгоди во Република Македонија”.

 

На средбата присуствуваа...
Повеќе...
 
АСО рамноправна членка на IAIS
Четврток, 04 Ноември 2010 11:05
         Во периодот од 27-29 Октомври, 2010 година Меѓународната Асоцијација на осигурителни супервизори (ИАИС). ја оддржа 17-тата годишна Конференција. Домаќин на овој традиционален настан беше Регулаторното финасиско тело на Дубаи. На оваа Конференција се...
Повеќе...
 
Објавен е правилник за минималните стандарди за пресметка на техничките резерви
Петок, 15 Октомври 2010 13:33

Правилникот  за минималните стандарди за пресметка на техничките резерви кој ги содржи најновите изменини дополненија можете да го превземете тука

 
Организиран дводневен семинар со тема “Управување со ризици кај претпријатијата”
Среда, 01 Декември 2010 13:05
   Во интерес на пратење на современите трендови во управувањето со ризиците, Агенцијата за супервизија организираше дводневен семинар со тема “Управување со ризици кај претпријатијата” - An Overview of Enterprise Risk Management (ERM). Семинарот се одржа на 24ти и 25ти ноември, од 09 до 13...
Повеќе...
 
Обука за осигурутелни брокери - Прва група 25 - 27.11.2010 и 3 - 4.12.2010
Четврток, 18 Ноември 2010 13:33
Објавен е списокот на кандидати од првата група за Обука за вршење осигурително брокерски работи.

Истиот можете да го превземете тука.   

Обуката ќе се изведува во просториите на Европски универзитет - Скопје
(Бул. “Климент Охридски” 68 – Скопје) ...
Повеќе...
 
АСО учествуваше на годишната конференција “Перспективи на осигурителниот пазар на Република Македонија”
Среда, 03 Ноември 2010 11:39
Во периодот од 6-8 Октомври, 2010 година Националното Биро за осигурување ја оддржа втората годишна Конференција од областа на осигурувањето на тема “Перспективи на осигурителниот пазар на Република Македонија”. На овој настан присуствуваа голем број...
Повеќе...
 
Почеток на обуката за застапници
Петок, 15 Октомври 2010 09:34
На 14.10.2010 година со почеток во 14 часот, во просториите на Европски Универзитет,  Агенцијата започнa со спроведување на првата обука за застапници во осигурувањето.

Обуката беше отворена од страна на Претседателот на Советот на експерти на Агенцијата кој им посака...
Повеќе...
 
« ПочетокПред11121314151617181920СледноКрај »

Страница 19 од 21

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување