Последната промена е направена на:
14 ноември 2018 во 12:17 часот.
Македонски (Macedonian)English (United Kingdom)Albanian
header_mk
Oдржана работилница на НБРМ и АСО на тема: Истакнување на потенцијалните влијанија на природните катастрофи врз работењето на комерцијалните банки
Четврток, 05 Март 2015 14:19

20150227_103214На ден 27.2.2015 година во просториите на Народната банка на Република Македонија се одржа работилницата на тема: Истакнување на потенцијалните влијанија на природните катастрофи врз работењето на комерцијалните банки. На работилницата учествуваа членови на Управните одбори на банките и лица одговорни за управување со ризиците во банките.

Работилницата беше организирана како заеднички проект на Народната банка на Република Македонија (НБРМ) и Агенцијата за супервизија на осигурувањето (АСО), со цел зголемување на свеста за ризиците за банките, како и за целокупниот финансиски систем на земјата, коишто произлегуваат од катастрофалните ризици и временските непогоди, во услови на недостаток на доволно механизми за нивно ублажување.

Воведни обраќања на работилницата имаа г-ѓа Милица Арнаудова Стојановска, директор на Секторот за супервизија, банкарска регулатива и финансиска стабилност при НБРМ и г. Климе Попоски, претседател на Совет на експерти на АСО.
20150227_112909

Предавачи на работилницата беа претставниците од Европа Ре, г-ѓа Маријана Лемиќ Сарамандиќ – директор за Македонија и Србија, г-ѓа Алма Ќамо – директор за Албанија и г. Андреј Ѓокиќ- одговорно лице за односи со јавност.

На работилницата беше даден осврт за ниското ниво на пенетрација за осигурување на имот и природни катастрофи во земјата, како и за потенцијалните влијанија на природните катастрофи врз работата на комерцијалните банки и финансискиот систем на земјата. Беше разгледана улогата на осигурувањето од катастрофални ризици како механизам за ублажување на ефектите од катастрофалните ризици кои би можеле да ги имаат комерцијалните банки и нивните клиенти, преку примери од европските земји.

На крај беше истакната улогата на Европа Ре во подигнување на свеста на потрошувачите и бизнисите за влијанието на природните катастрофи и развојот на осигурувањето од катастрофални ризици  во регионот преку осигурителен модел развиен од Европа Ре.

 
Потпишан Колективен договор за независни регулаторни тела
Петок, 27 Февруари 2015 14:50
На ден 11.2.2015 година во просториите на Агенцијата за супервизија на осигурување беше потпишан Колективен договор за независни регулаторни тела што претставува потврда за довербата помеѓу социјалните партнери и уште една норма на секторско ниво која ќе придонесе за...
Повеќе...
 
Известување за полагање на поправен испит за застапници и брокери во осигурување
Вторник, 16 Декември 2014 08:36
Агенцијата за супервизија на осигурување ги известува сите пријавени кандидати дека поправниот испит за застапници во осигурување односно осигурителни брокери се презакажува за следниот работен ден  23.12.2014 година , во 15:30 часот, во просториите на Европски...
Повеќе...
 
Одбележување на Денот на осигурувањето
Понеделник, 10 Ноември 2014 12:32
Агенцијата за супервизија на осигурување, на 1-ви ноември, 2014 година, во 11ч. во хотелот “Александар Палас”, одржа свечена манифестација по повод Денот на осигурувањето. На настанот свечено обраќање имаа г. Климе Попоски, претседател на Совет на експерти на Агенцијата за...
Повеќе...
 
Доделување на награди за најдобри ликовни и литературни творби по повод меѓународниот ден на штедење
Петок, 31 Октомври 2014 16:07
Денес, во рамки на одбележувањето на Меѓународниот ден на штедењето, а по повод распишаниот Конкурс за деца и млади од страна на Народната банка на Република Македонија и на Агенцијата за супервизија на осигурувањето, во просториите на Агенцијата беа доделени 12...
Повеќе...
 
Агенцијата за супервизија на осигурување даде дозвола за трансфер на осигурително портфолио
Вторник, 20 Јануари 2015 15:48
На ден 20 јануари,2015 година, Агенцијата за супервизија на осигурување даде Решение за издавање на дозвола за пренос на осигурителното портфолио во рамки на групата на осигурување на живот, од Акционерското друштво за осигурување и реосигурување МАКЕДОНИЈА Скопје-Виена...
Повеќе...
 
Известување за полагање на поправен испит за застапници и брокери во осигурување
Среда, 26 Ноември 2014 09:45
Во врска со донесената Одлука на Владата на Република Македонија, поради спроведување на акцијата “Ден на дрвото – засади ја својата иднина“. 03.12.2014 година (среда), е неработен ден за граѓаните на Република Македонија.

Агенцијата за супервизија на осигурување ги...
Повеќе...
 
Избор на најдобар истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Р. Македонија за 2014 година
Среда, 05 Ноември 2014 14:20
Согласно Одлука за утврдување на условите и начинот на доделување на награда за истражувачки труд од областа на управување со ризици и осигурување во Р. Македонија (бр./02-454/5 од 27.05.2014), Агенцијата за супервизија на осигурување распиша Конкурс за избор на најдобар ...
Повеќе...
 
Известување
Четврток, 30 Октомври 2014 15:30
Согласно Одлуката бр. 0201-604/4 од 23.09.2014 година за неспроведување на обука и стручен испит потребен за добивање дозвола за работа како овластен актуар (2014-2016 година) донесена од Советот на експерти на Агенцијата за супервизија на осигурување на седница одржана на ден 23.09.2014...
Повеќе...
 
« ПочетокПред12345678910СледноКрај »

Страница 10 од 19

Анкета

Дали сметате дека нашата интернет страница ги задоволува вашите потреби?
 
Дали сметате дека информациите на нашата интернет страница се лесно достапни?
 

 

 

  • Потребна документација
  • Тарифник на АСО
  • Мисија
  • Квартални извештаи
  • Прашајте ја АСО
  • Закони
  • Регистар на друштва за осигурување